De reis

Ik ben er.. Bali.

Al sinds mijn jeugd heb ik er over gedroomd om naar Indonesië te gaan. Dat kwam doordat mijn oma’s en opa er vandaan komen. Bij mijn overgrootoma heerste de heerlijke familiesfeer, met de vele lieve tantes en ooms. De familie is zo groot, dat ik er weinig meer van snap. Wat ik mee heb gekregen, is vooral het eten. Het is altijd smullen als er indisch wordt gegeten. Echt, altijd.

Verder denk ik dat ik zelfs een klein beetje van het innerlijk van de indonesiërs mee heb gekregen. Het altijd lieve en positieve. Althans, dat hoop ik.

De reis verliep redelijk goed. Op de vertraging na dan.

Ik werd door mijn schoonvader naar het station gebracht, waar ik de trein pakte naar schiphol. Op schiphol zou ik een aantal mensen ontmoeten: mijn tante, oma, vader en moeder. En mijn vriend, die direct van zijn coschappen moest komen haasten. Iedereen bedankt voor het afacheid nemen, brengen en uitzwaaien! Jullie zijn zo lief.

Eenmaal door de douane, in het vliegtuig terecht gekomen, wat heel soepel ging, begon het lang te duren. De piloot riep om dat er technische problemen met de boordcomputer waren: Hij ging niet aan. Na een uur sleutelen van technici, besloten ze het hele vliegtuig en de stroom opnieuw op te starten, en dat scheen gelukkig te helpen, het was de laatste optie voor het vervangen van onderdelen nodig was geweest.

Ik zat op stoel 15G, in het middenblok aan het pad. Naast mij zaten drie mannen, ik denk uit Indonesië. Ik merkte dat ze erg graag naar mij en mijn bezigheden keken, maar omdat ik nog 16 uur vliegen voor de boeg had, sloot ik me na een beleefd knikje voor hen af.

Na uren vliegen, met vele dutjes, kwamen we aan in signapore, waar een tussenstop was gepland. Anders dan ik kende van mijn vlucht vanuit Aruba, moesten alle passagiers het vliegtuig uit, waarbij degenen die naar Bali moesten, straks weer in konden stappen. Dus ik nam afscheid van de vriendelijke stewardess, die me veel plezier wenste deze weken, en stapte uit. Er was tussen het uitstappen en de gate een mini-security check geplaatst en ik besloot daar maar gelijk door heen te gaan.

Het vliegtuig was, door de late aankomst, ook vertraagd op signapore, maar de nieuwe crew vertelde wat van de verloren tijd in te willen halen. Eigenlijk was ik het nu wel gewend allemaal, dus ik besloot mw gewoon mee te laten voeren met wat er gebeurde. Nog een paar uur zitten, waarin ik mijn derde film kon kijken, en ik was op Bali.

De airport was indrukwekkend. Het eerste wat me opviel, was het tapijt. De massale ruimte was helemaal belegd met tapijt. Dat zal wel moeilijk schoon te houden zijn.

Ik kon de massa van mensen volgen naar de volgende stappen. Eerst een stempelpost, later naar de aangiftepost. Daarna begonnen de taximensen te komen. Vrij overweldigend roept de ene na de andere persoon naar je ‘Taxi?’, maar ik wist nog wat ik gelezen had en ging op zoek naar de bali waar taxi tickets verkocht werden.

Ik mocht gelijk meelopen met een jongeman, die mijn tas in de achterbak van zijn taxi legde. Ik mocht linksvoor instappen. De man was heel vriendelijk en vroeg en vertelde van alles. Hij begon me tips te geven om over te steken over de chaotische en drukke wegen rond Kuta en Legian, waar mijn eerste hotel is. Het verkeer rijdt hier links, met het stuur aan rechts. Maar auto’s rijden hier gemakkelijk met z’n drieën op een tweebaans weg, of ze doen dat om in te halen. Verder zijn er sommige wegen eenrichtingsverkeer, terwijl andere wegen wel beide richtingen op leiden. Maar wanneer wat? Geen idee. Scooters mogen overal rijden, vertelde hij me. Dus dat voegt wel toe aan de nodige chaotiek hier.

We kwamen aan bij het hotel na toch best een tijdje rijden. Ik betaalde de chauffeur, maar had geen kleine briefjes om hem een fooi te geven, dus dat was heel onhandig en dat voelde onprettig. Maar de volgende keer beter. Dan zal ik kijken of ik kan wisselen.

Ik werd na het inchecken, het hotel met tuin ingeleid, naar mijn kamertje. Het was donker, dus ik zou de dag erna pas kunnen zien hoe het er buiten allemaal uit ziet.

Morgen een nieuwe dag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s