9 December: souvenir shopping

Toen ik ‘s ochtends wakker werd, was het stil beneden, dus ik ging maar weer naar boven. Totdat tante Jo me appte dat ik ook naar het huis aan de voorkant kon komen. Daar kreeg ik kopi en mie goreng. En meer… de hele ochtend kreeg ik allemaal fruit en hapjes. Heerlijk!!

Oma lily en eten

Ik ga proberen een ijsje van hier thuis te maken. Het heet Es Kaput. Er zit kokosmelk in en groene bonen, of zwarte rijst. En het smaakt super! (Ik heb er drie op…) Ik ga het eten missen!

Es kaput

Tegelijk kon ik de was doen, met hulp van oma en tante, want het is hier allemaal net even anders dan in Nederland. Er was wel een wasmachine, maar deze vereist meer aandacht dan in Nederland. Je moet zelf selecteren of je het water weg wil laten stromen, en de kraan open zetten als je water in de machine wil hebben. Verder werkt het met een soort timer. Wel grappig om dat te leren. Oma Lily heeft me wel heel lief geholpen. 

Rond 1 uur kwam ik erachter dat Ricky er al was om me mee te nemen naar de silverwinkel. Hij is ook zo een schat. Met veel grapjes, die ik steeds veels te laat begrijp. We reden naar een enorm gebouw, waar ze prachtige dingen verkochten. Het gebouw was imposant, met de witte kleur en enorme beelden die de gevel versierden. Een vrouw nam me mee naar binnen, om te verkopen. Ik vertelde dat ik zocht naar armbanden, voor mama. Pas toen ik de prijzen zag, besefte ik me dat ik dat misschien niet had moeten zeggen… ik belde mama wakker en besloot daarna maar om een ding te kopen. Later gingen we nog naar een andere locatie, waar ze misschien wat hadden.

Pre-birthday cadeau van mama!

Ik heb een kettinkje gekocht voor mezelf daar. Er zit een belletje in, met bijzonder geluid. 

Na dit zilverparadijs, gingen we naar een winkel met de balinese kleding, waar een vaste prijs was. Daar hielp Ricky me met kiezen en hij zou me morgen meenemen om een korset te halen, zodat het compleet was. Zijn vriendin werkt op een plek waar dat wordt verkocht. 

Ik zal morgen een deel van de kleding dragen, dus dan kan ik er een foto van delen.

Na deze winkel -en een ijsje- haalden we Gue op vanaf de airport. Zij liet mij toen onderweg naar huis een ding met palmsuiker proeven, wat goed voor de buik zou zijn. Toen ik zei dat ik het lekker vond, kreeg ik gelijk een heel pakje. 

Eenmaal thuis gingen Ricky en ik eten. Alles was varkensvlees. Achteraf vertelde Ricky me dat er in een van de gerechten varkensbloed gebruikt werd. Ik moest even slikken, maar vond het toen prima. Ik heb toch ook al gefrituurde huid en poten van dieren gegeten, waarom geen varkensbloed? Ik had het immers al op en had er van genoten. -toch proefde ik een vreemde smaak-

Daarna waren er vergaderingen en Gue nam me mee om me voor te stellen. Ik bleef daarna in de achtergrond hangen en praatte met Hans, hij komt van Flores, het eiland ten oosten van Lombok. Hij was erg slim, zijn engels was goed en hij was geïnteresseerd in wetenschap. Ik merkte dat hij anders was dan de meesten die ik hier ontmoet heb. Hij vertelde me dat de uitbarsting van de vulkaan ook goede gevolgen heeft. Zo blokkeert de aswolk voor een aantal jaren warmte van de zon, waaroor de opwarming van de aarde geremd wordt. Toch bijzonder om ook die kant te zien. De meeste mensen zien de Agung als een ramp die de toeristenstroom remt. 

Daarna leerde Ricky, samen met Amanda en mij, oma Lily whatsapp. Erg leuk. Het moet allemaal een beetje pelan-pelan, langzaam langzaam, voor oma. Technologie is erg lastig eigenlijk.

Oma en ik
Whatsapp leren gebruiken

Uiteindelijk kon oma een beetje berichtjes inspreken en videobellen accepteren. Een mooi begin!

‘S avonds hebben we Yusdi en een andere oom uit Flores naar het zuiden van Bali gereden, daar gewacht, en zijn we weer terug gereden. Daarna was het wel tijd om te slapen, dus:

Selamat tidur!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s