10 December: Een ceremonie

Vanochtend kwamen er mensen om muggengif rond de stad te verspreiden. Rond 6 werd ik wakker van het geluid van de blazers. Toen ik iets later naar buiten ging, bleken er mannen rond te lopen met een soort bladblazers. De machines konden een soort rook verspreiden. De mannen liepen de hofjes van de huizen binnen om overal muggen te verjagen. We moesten even op straat wachten voor al het gif weggetrokken was. 

De uren erna deed ik rustig aan, ik heb me gewassen en mijn spullen een beetje gesorteerd. Rond 10 zouden we pas weggaan.

Tijdens het rustig aan doen, heb ik mijn verjaardagsketting maar om gedaan

Tussen 9 en 10 uur werd ik aangekleed met pakaian adat, traditionele kleding. We gaan naar een soort condolence, dus dan is gepaste kleding wel nodig.

Het was bijzonder allemaal mee te maken. Maar ik zal niet te veel over de ceremonie vertellen. Behalve dat het bestond uit een aantal keer zitten, koffie en koekjes geserveerd krijgen en respectvol knikken naar de vele mensen.
Wat mij op het moment bezig houdt, is iets wat me de afgelopen dagen op is gaan vallen. Veel mensen zijn ziek. Ze hebben een beroerte gehad, polio, kanker, een familielid die is overleden aan kanker en zo maar door. Ik ben dit zelf niet op deze manier tegen gekomen in Nederland, misschien dat Aruba enigszins vergelijkbaar was met alle diabetes. 

Is er hier meer ziekte? Komt dat door de uitlaatgassen, het nemen van scooters, de vele sigaretten en reclames daarvoor? Komt het door het in brand steken van afval op straat? In de stad zijn meer mensen dikker. Ik denk dat ze echt vrij weinig sporten hier, tenzij ze actief ermee bezig zijn. (Er zijn ook mannen met juist heel veel spieren). 

Ik vind het interessant.

En wat betreft psychische aandoeningen vraag ik me ook af hoe het zit. Ik vermoed dat deze erg taboe zijn hier. Ik zie de meeste mensen lachen en met glimlach, ook als ze een zwaar leven lijken te hebben. Of juìst als ze een zwaar leven hebben denk ik zelfs. Toen ik google raadpleegde, werd ik niet veel wijzer. Al las ik een doemverhaal over iemand die 15 jaar opgesloten was en enkel eten kreeg, geen hygiëne. Omdat zij een psychische ziekte had. Maar hoe extrapoleerbaar is dat verhaal?

Hoe zit het eigenlijk in andere werelddelen? 

‘S avonds, na het eten (nasi goreng), was er -weer- een vergadering. Daar ontmoette ik twee mannen van ik dacht Sumbawa (kenners zullen de kleding herkennen). Ze zagen er heel imponerend uit, met grote spieren en messen op hun zij. 

Later ontmoette ik tante Maria, de zus van yusdi. Zij vertelde me over de technieken die ze gebruikte om gewassen te laten groeien. Er zijn drie manieren: in een pot, in water met een chemische voeding en in water waar vissen in leefden, de catfish. Ze wist er heel veel over en ik vond het erg interessant. Zelf denk ik dat het erg belangrijk is dit soort kennis in stand te houden, met alle westerse technologie die in opkomst is. De kennis over de natuur verdwijnt en op een zekere manier voelt dat erg ongezond.

Later durfde ik haar te vragen over depressies in Indonesië. Ik vertelde haar maar dat ik niet wist of ik het erover kon hebben of niet. Ze antwoordde dat mensen in Indonesië ook gewoon depressies hebben, met name in tijden van crisis. Toch is er verschil tussen de eilanden. Bali is nog erg in contact met de goden, de mensen en de natuur en daardoor kunnen mensen beter blijven staan in slechtere tijden. 

En ik denk dat het zo gezond is. Hier. Bali. Omdat de mensen iets meer vandaag leven. Ze respecteren en waarderen. Natuurlijk hebben ze ook hun eigen narigheden en irritaries, dat is menselijk. 

Toch lijkt het dagelijkse gedachtengoed zo veel gezonder. Er zit een hele lading liefde in. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s